rengöring och skötsel av hemmet, sprayflaska

Här kan du hitta tips för att använda våra BioSwipe- och Swipe-produkter.

För rengöring av fönster rekommenderar vi att du använder en svag blandning av Swipe eller Multi Clean. Båda produkterna blandas ut i sprayflaska, vilket är praktisk vid fönstertvätt. För att lyckas bra med rengöring av fönstren skall du inte göra det i direkt solsken. Solen gör att fönstret torkar innan du hunnit putsa fönstret klart.

Torka av dammet från persiennerna

Om dina fönster har persienner, så börja med dem. Stäng ihop persiennerna och torka försiktigt båda sidorna med hjälp av en Swipe mikrofiberduk. Undvik att torka med en våt trasa eftersom detta kommer att göra persiennerna hala.

Tvätta fönsterkarmen först

I det här steget kan du använda en svag blandning av Swipe eller Multi Clean. Torka först fönsterkarmar och fönsterbrädor med en torr mikrofiberduk. Spraya och torka av med en våt Swipe-mikrofiberduk eller en SwipeTex-rengöringsduk. Rengör vid behov med en ren SwipeTex-rengöringsduk.

Fönstertvätt

Tvätta fönstren genom att börja med den yttersta rutan. Spraya svag Swipe eller Multi Clean-blandning på rutorna och tvätta med en fuktig Swipe mikrofiberduk. Skölj den våta duken med rent varmt vatten och krama sedan ur överflödigt vatten. En kraftigt smutsad ruta kan behöva rengöras flera gånger. Du kan också använda en fönsterskrapa för att underlätta, även om detta inte är nödvändigt.

Torka alltid de tvättade fönstren direkt efter tvätt med en Swipe Bambuduk. Kom även ihåg att torka hörn och kanter samt det vatten som ev droppat på fönsterbrädan eller fönsterblecket under rutan.

Det är en bra idé att rengöra kylskåpet då och då. Det är ju trots allt där vi har den mat vi äter. Innan rengöringen, ta ut alla matvaror från kylskåpet och förvara dem tillfälligt på annan sval plats. Om det är kallt ute, så kan du ställa ut allt, annars kan du använda kylväskor.

Innan du rengör kylskåpet måste du stänga av det helt eller ställa in det på avfrostningsläge. Kontrollera i manualen vad tillverkaren rekommenderar. Innan du stänger av kylskåpet, se till att dräneringsöppningen inte är igensatt. Du kan också se i manualen om du behöver skydda golvet eller om kylskåpet hanterar avfrostning och vattenuppsamling själv.

För rengöring av kylskåpet behöver du Swipe dukar för fukttorkning och sedan SwipeTex-rengöringsdukar för torkning. Du kan använda Multi Clean-spädning eller normal Swipe-spädning som rengöringsmedel om du önskar. Hyllor och lådor kan rengöras separat med samma rengöringsmedel eller t.ex. med Handy handdiskmedel.

När kylskåpet är tomt, ta bort hyllor och lådor och rengör dem ordentligt i diskhon. Om de är hårt smutsade, vilket ofta är fallet där grönsaker och rotfrukter legat, så rekommenderar vi att du först blötlägger lådorna/hyllorna ordentligt. Tvätta alla delar noggrant med en svamp eller diskborste, skölj och torka med en SwipeTex-rengöringsduk och låt dem sedan lufttorka på en torr handduk på köksbordet medan du rengör kylskåpet.

Nu är det dags att börja rengöra det tomma kylskåpet! Spraya rengöringsmedlet på kylskåpets väggar och torka sedan med en Swipe duk för fukttorning. Var särskilt uppmärksam på hyllspåren, som lätt blir smutsiga. Slutligen, torka med en SwipeTex-rengöringsduk. Torka också av kylskåpets utsida. Låt kylskåpsdörren vara öppen en stund så att alla hålrum torkar och kylskåpet blir ordentligt luftat.

Därefter kan du sätta tillbaka inredningen och ställa tillbaka maten i kylskåpet. Detta är även ett utmärkt tillfälle att kontrollera vad det är du ställer tillbaka, kanske något är gammalt och inte bör ställas tillbaka bara för att ”kanske jag en vacker dag kommer att använda det”

Tips: Ett tjockt lager av damm på baksidan av kylskåpet har samma effekt som otillräcklig ventilation: kylskåpets energiförbrukning kommer att öka och dess livslängd kommer att förkortas. Det är därför en bra idé att ta bort dammet ett par gånger om året från golvet under kylskåpet och från kylskåpsmotorn genom dammsugning. Var noga med att undvika att träffa kylskåpsmotorn under dammsugningen. Se manualen för kylskåpet för specifika instruktioner om rengöring av motorn. Slutligen, när du ställer tillbaka kylskåpet på plats, så kom ihåg att lämna en lucka på minst 1-2 cm mellan kylskåpet och väggen för att säkerställa korrekt ventilation.

När ugnsformen i ugnen kokar över och fett läcker ut så rekommenderar vi att ugnen rengörs så snart som möjligt. Annars kommer fläckarna att bränna fast på botten och på väggarna nästa gång du använder den. Efter det blir det betydligt svårare att rengöra ugnen. Diskborsten tål en temperatur på 200 °C, vilket innebär att du kan använda den i en ugn som är 200°C.

Använd ett lämpligt rengöringsmedel när du rengör ugnen och SwipeTex-rengöringsdukarna för att torka av fläckarna och även i slutet för att torka av ugnen.  SwipeTex är engångsdukar så du kan kasta dem efter användning. Om fläckarna är svåra att ta bort, kan du få en extra boost med en BouBoul eftersom den inte repar emaljytorna.

Grundläggande rengöring
Spraya Multi Clean på botten och väggarna i ugnen och låt det verka en stund. Om det behövs, rengör även med en BouBoul, avsluta med en våt SwipeTex-rengöringsduk och torka sedan med en torr SwipeTex-rengöringsduk.

Svårt smutsig ugn
Använd den starka blandningen av Swipe (1 del Swipe och 4 delar vatten). Följ samma steg som ovan. I svåra fall rekommenderar vi att du provar Swipe’Else-blandningen (Super-Swipe) genom att blanda 1/3 Swipe och 1/3 Somthin’Else och 1/3 vatten. Du kan ytterligare förbättra effektiviteten i Swipe’Else-blandningen genom att blanda den i en skumsprayflaska och spraya de mest smutsade delarna av ugnen innan rengöring.

Eftersom det krävs mycket alkaliska rengöringsmedel för att rengöra en kraftigt smutsad ugn, kan det löna sig att använda skyddshandskar och skydda golvet med tex en tidning nedanför ugnen medan du rengör.

Badrummet och toaletten är bra att rengöra varje vecka. Börja med att först rengöra skräp och damm från golvet med en torrmopp, golvborste eller dammsugare. Du kan sedan gå vidare till själva tvätten.

Rengöring av tvättställ
• Töm alla tvättmedel från diskbänkens kanter. Tandpetare, tvålbrickor etc.
• Fukta handfatet och spraya alla ytor på tvättstället med Sanit-utspädning – Multi Clean är också perfekt för att tvätta handfat. Låt stå en stund och torka sedan av alla ytor och metalldelar ordentligt. Efter tvätt, skölj ordentligt.
• Kom också ihåg att torka av väggarna runt tvättstället och eventuell handdusch med omgivning.
• När du sätter tillbaka toalettartiklarna på plats, istället för vanlig tvål eller handtvättvätska, kan du muntra upp familjen genom att späda Somthin’Else i en skumflaska så att alla kan njuta av en lyxig handtvätt.
• Ibland är det också en bra idé att tömma och torka hela tvättställsskåpet (om det finns) och alla rör. Samtidigt kommer skåpets innehåll att kontrolleras och onödiga, platsförbrukande tomma burkar, flaskor, slitna svampar etc. tas bort.

Rengjöring av speglar
• Spray Multi Clean eller mild Swipe-utspädning på spegelytorna och torka av med en Swipe duk för fuktavtorkning. Torka och avsluta med bambuduk.
• Om badrummet har fönster, följ samma instruktioner för att rengöra dem. Du kan också använda en fönsterskrapa som hjälpmedel.
• Det är då och då en bra idé att tömma och torka av insidan av badrumsspegelskåpet (om det finns något). Multi Clean och en duk för fukttorkning är till exempel lämpliga för rengöring.

Rengöring av bad/dusch
• Skölj först badkaret med vatten. Spraya sedan Sanit-utspädningen jämnt på alla ytor. Hantera även kranar och duschar samt omgivande väggar. Torka slutligen med Swipe duk för fukttorkning och skölj.
• Tvätta även eventuella duschskärmar genom att spraya Multi Clean eller Sanit på dem, speciellt om de har många droppar. Torka av med en Swipe duk för fukttorning och avsluta med en bambuduk.
• Kom ihåg! Plast- och emaljytor kanske inte tål starkt sura eller alkaliska rengöringsmedel. I synnerhet i badrummen är badkaret ofta belagt med emalj.

Rengöring av kakel och fogar
• Sanit är perfekt för allmän rengöring av kakelytor.
• Kalkavlagringar och rostfläckar avlägsnas bäst med ett surt rengöringsmedel, som t.ex. Brite.
• Stark Swipe-utspädning är effektiv mot envis fettig smuts.
• Tips: om plattornas fogar inte rengörs ordentligt, gör Swipe 30:60 till en rengöringspasta genom att blanda den med en liten mängd vatten och gnugga bort smutsen.
• Det är viktigt att fukta kakelytorna med varmt vatten innan du använder rengöringsmedlet och att skölja brickorna och även fogarna väl efter rengöring.

Rengöring av badrumsgolv
• Fukta golvet med en Swipe fuktmopp och spraya med normal Swipe- eller Sanit-utspädning på golvet.
• Torka av med en fuktmopp och avsluta hörn och andra trånga utrymmen med en duk för fukttorkning.

Rengöring av golvavlopp

Korrekt grundläggande badrumsrengöring inkluderar även rengöring av golvavloppet. Använd alltid skyddshandskar när du rengör golvavloppet.

• Lyft av golvavloppsgallret. Ta bort löst skräp och hår med kökspapper.
• Häll rent vatten i golvavloppet och häll sedan cirka 10 ml outspädd Sanit. Låt verka och borsta golvavloppet rent. Spraya mer Multi Clean och borsta. Tvätta gallret på båda sidor med Sanit-utspädning. Skölj gallren och häll vatten i brunnen.
• Slutligen kan du hälla 10 ml Sanit i golvavloppet och lämna det där.
• Underhållstips: Häll Pipe Clean i golvavlopp och avlopp för att bibehålla deras renhet och förhindra igensättning. Mer detaljerade instruktioner finns i produktförpackningen.

Bastun ska rengöras noggrant minst ett par gånger om året. Ju oftare du använder bastun, desto oftare måste du rengöra den. När du börjar, så börja med en torr bastu. Ta först bort bänkarna, om det är möjligt, så att du har mer utrymme att röra dig i bastun och du kan även lättare rengöra bänkarna.

Därefter börjar du rengöra bastun inklusive tak och väggar, ta bort skräp och damm med hjälp av till exempel en Swipe torr-mopp, borste eller genom att dammsuga. Den torra moppen är särskilt praktisk för att ta bort damm från tak och väggar eftersom dess långa stång ger god räckvidd och är lätt att hantera.

Rengöring av bastun
Luftfuktigheten och värmen i bastun gör det lättare för många typer av fläckar att fastna, svett och smuts från badarna droppar och fastnar på bänkarnas undersida. Detta innebär att bänken måste tvättas på båda sidor precis som de fasta ramarna. Blöt först bänkarna med varmt vatten, vilket öppnar upp porerna på träet vilket gör det lättare att rengöra att få bort smutsen. Fyll hinken med varmt vatten och tillsätt rengöringsmedel.

Ljusa och obehandlade bänkar
Använd Swipe 30/60 tvättförstärkare som rengöringsmedel, dosera 50 ml pulver till 5 l vatten. Bred ut lösningen på de våta bänkarna och låt verka i några minuter. Vi rekommenderar att du använder en mjuk borste, eftersom en hård skurborste kan göra träytan grövre och flisa sig. Efter att ha väntat en stund, skrubba kraftigt och skölj ordentligt. Kom även ihåg att rengöra mellan sittbrädorna noggrant.

Mörka eller oljebehandlade bänkar
Använd Multi Clean för att tvätta bänkarna. Spraya noggrant med blandningen som du har gjort i sprayflaskan och låt verka en stund. Efter detta, skrubba kraftigt och skölj ordentligt.

Tvätta bastuväggar och golv
Om bastun har träväggar, rengör dem enligt samma instruktioner som för bänken. För kakelväggar och golvplattor kan du även använda BioSwipe Sanit. För svåra fläckar, till exempel nära bastuaggregatet så kan du även använda den starka blandningen av Swipe.

Övriga tips

  • När du noggrant har sköljt bort rengöringsmedlet från bänkarna, häll kallt vatten på dem för att stänga fibrerna och för att göra bänken behagliga att sitta på.
  • För att rengöra bastuns glasdörr, använd Sanit eller Multi Clean. Spraya dörren nerifrån och upp. Använd en skrapa och Swipe duk för fukttorkning som verktyg och avsluta med en Swipe Bambuduk.
    Kom ihåg kranar, speglar och golvbrunnar! (Läs artikeln ”Rengöring av badrum och toaletten”)
    Var noga med att inte använda rengöringsmedel med klor när du tvättar bänkarna, eftersom träet kommer att absorbera klor som släpps ut i luften när du värmer upp bastun.

Se till att ha god ventilationen efter rengöringen så att bastun och dusch/badrummet torkar ordentligt.

Toalettutrymmen bör rengöras varje vecka. Börja med att ta bort skräp och damm från golvet med Swipe fuktmoppen eller med en dammsugare. Efter detta kan du gå vidare till själva rengöringen. Var extra noggrann med att rengöra toalettstolen, eftersom skadliga bakterier snabbt växer där. Avsluta veckostädningen genom att byta till rena handdukar och badlakan.

Rengöring av toaletten

  • Spola först, spraya sedan Sanit-blandningen på insidorna av toalettstolen. Borsta försiktigt med hjälp av toalettborsten. Kom ihåg ytan under vattnet och vattenintaget. Spola toaletten för att skölja. Du kan också skölja toalettborsten just nu. En mer grundlig rengöring rekommenderas då och då. För denna uppgift rekommenderar vi det sura rengöringsmedlet Brite i en stark blandning. PH-värdet på Brite är 1,2, vilket innebär att du bör använda rengöringshandskar när du använder det.
  • Spraya Sanit på toalettens ytterdelar: spolknappen, vattentankens yta, locket och båda sidorna av sitsen och själva stolen. Torka försiktigt med Swipe duk för fukttorkning.
  • Torka även väggarna runt toaletten.
  • I slutet kan du spraya Fresh Air badrummet. Det är även lämpligt att ha en flaska Fresh Air på ett lättåtkomligt ställe, eftersom den kan komma till användning efter varje längre session.

Tvättmaskin, tvättråd

Tvätt-tips

Tvättemperaturen har betydelse. För att spara energi, sänk temperaturen. Family White tvättpulver kan användas även i 30 ° C. Det kan vi tacka probiotikan för! Laundry Liquid kan också användas vid låga temperaturer.

Alla bakterier dör inte vid 60°C. Den vanliga missuppfattningen är att bakterier skulle dö vid 60 °C. Tyvärr är det inte så. Temperaturer så höga som 100°C eller mer behövs för att förstöra vissa bakteriella sporer.  Om du vill förstöra alla bakterier från kläderna med hjälp av värme, så måste du koka dem.

HomCare har ett alternativ till detta. Du kan lägga i en Swipe Ball i tvättmaskinen för att frigöra naturligt silver och förstöra bakterier även vid låga temperaturer. Ett annat alternativ, som är mer ekologiskt på lång sikt, är att öka mängden goda bakterier vilket ger mindre utrymme för de skadliga i både tvätten och även i tvättmaskinen. Laundry Liquid som innehåller probiotika, är ett utmärkt val för detta ändamål. Om du till exempel använder Family White och ett tvättprogram på 40°C men vill eliminera bakterier så använder du även Swipe Ball i maskinen.

Valet av tvättmedel gör stor skillnad. För att göra hållbara val måste du överväga följande. Det är inte särskilt ekologiskt om tvätten inte blivit ren vid första försöket och behöver tvättas igen. När du övergår till lägre tvätttemperaturer, se till att ditt tvättmedel löses upp och fungerar vid låga temperaturer. Användning av koncentrerade tvättmedel minskar också behovet av konserveringsmedel. Ju mer vatten produkten innehåller, desto mera konserveringsmedel behövs. Dessutom minskar koncentrerade tvätt- och rengöringsmedelavfallet, eftersom inköpen sker mer sällan.

Tvätta endast lagom fyllda maskiner. Om maskinen är fylld till toppen, så blir inte alla kläder ordentligt tvättade. Tvätten behöver ha utrymme i maskinen för att bli ren. Dessutom använder moderna tvättmaskiner mindre vatten än tidigare, vilket ytterligare ökar behovet av rätt mängd tvätt i maskinen för att ge ett bra resultat. Ej tillräckligt fyllda maskiner bör inte heller köras.

Det är viktigt att torka kläderna. Kläderna börjar lätt lukta om de torkas i ett rum med dålig ventilation eller om de hänger trångt på torklinan. Ju mer utrymme kläderna har, desto lättare torkar de. Naturligtvis är torkning utomhus optimalt, men det är inte alltid möjligt på grund av de olika årstiderna.

Rätt dosering av tvättmedlet är viktigt. Ett stort problem är att det ofta doseras för mycket vilket resulterar i tvättmedelsrester på kläderna. Med koncentrerade rengöringsmedel är doseringen låg och tvättmedlets doseringsinstruktioner bör följas.

Läs plaggets skötselråd för att säkerställa vilket tvättråd som bör följas.

Majoriteten av fläckar bör förbehandlas med Multi Clean. Spraya Multi Clean på fläcken cirka 10–15 minuter innan du lägger plagget i tvättmaskinen. Multi Clean tar effektivt bort fettfläckar och har visat sig vara särskilt bra på att ta bort olika matfläckar. Fläcken kan även avlägsnas enbart med en Multi Clean-behandling. Om fläcken är färsk, kan den elimineras utan lång behandlingstid. Spraya på fläcken och torka sedan med en mikrofiberduk, oftast räcker denna behandling och fläcken är borta. Om fläcken behöver maskintvättas, kan du använda Laundry Liquid, Silk eller Family White som tvättmedel enligt doseringen och sedan tillsätta Swipe 30/60 i maskinen.

Om fläcken är svår att ta bort eller om den har absorberats in i tyget, så har blötläggning i 30/60 visat goda resultat. Tillsätt 1–2 matskedar av 30/60-pulvret till 5 liter vatten och låt verka i minst 20 minuter. Med extremt svåra fläckar, spraya Multi Clean och gnugga sedan 30/60 pulver på fläcken innan du lägger plagget i tvättmaskinen.

Frukt- och rotfruktsfläckar (förbehandla med Multi Clean + gnugga 30/60 på fläcken eller blötlägg med 30/60)
Svett (förbehandla med Laundry Liquid)
Forma (blöt med 30/60)
Kaffe/te (förbehandla med Multi Clean, tillsätt 30/60 till tvätten)
Ketchup (förbehandla med Multi Clean, tillsätt 30/60 till tvätten)
Lera (förbehandla med Multi Clean, tillsätt 30/60 till tvätten)
Lim (förbehandla med Multi Clean)
Mjölk (förbehandla med Multi Clean, tillsätt 30/60 till tvätten)
Bärfläckar (blötlägg med 30/60, om nödvändigt, förbehandla med Multi Clean, tillsätt 30/60 till tvätten)
Sot (förbehandla med Multi Clean, tillsätt 30/60 till tvätten)
Kåda (förbehandla med Somthin’Else-blandning eller Swipe’Else)
Rödvinsfläckar (blötlägg med 30/60, förbehandla med Multi Clean, gnugga 30/60 på fläcken och tillsätt 30/60 till tvätten)
Tuggummi (frys tuggummi-fläcken, skrapa bort så mycket det går, förbehandla med Multi Clean)
Sekret-fläckar (förbehandla med Multi Clean, blötlägg med 30/60 i händelse av svåra fläckar)
Fettfläck (förbehandla med Multi Clean, gnugga 30/60 på fläcken och tillsätt 30/60 till tvätten om det behövs)
Gräs (blötlägg med 30/60, förbehandla med Multi Clean och tillsätt 30/60 till tvätten)
Rost (förbehandling med Brite/Sanit)
Stearin/paraffin (blötlägg i Handy-vatten blandning, tvätta med Laundry Liquid + 30/60)
Choklad (förbehandla med Multi Clean, tillsätt 30/60 till tvätten)
Ritfärg (förbehandla med Multi Clean, tillsätt 30/60 till tvätten)
Blod (förbehandla med Multi Clean, blötlägg i 30/60 och tillsätt 30/60 till tvätten)
Maskros (blötlägg i 30/60, tillsätt 30/60 till tvätten och förbehandla med Multi Clean, om det behövs)
Olja (förbehandla med Multi Clean, gnugga 30/60 på fläcken, blötlägg i 30/60 och tillsätt 30/60 till tvätten om det behövs)

Mattvätt

Fyll ett kärl på 50–70 l med varmt vatten (temperatur enligt material). Dosera 100–200 ml Family White tvättmedel och 50 ml 30/60 först i en liten mängd varmt vatten, och blanda försiktigt för att se till att pulvret löses upp ordentligt. Tillsätt sedan blandningen i vattnet. Blötlägg mattorna i ca 1 timme, flytta dem då och då (för att förhindra att färgen fastnar) och skölj slutligen. Upprepa vid behov.

Instruktionerna är även lämplig för madrasser, täcken, etc.

Kontrollera alltid materialets tvättinstruktioner.

Tvätt av korridormatta (gummibas)

1 hink med vatten
50 ml Family White
50 ml 30/60 tvättförstärkare

Blöt mattan med tvättvattnet, till exempel på golvet i tvättstugan, och rulla upp i två rullar från båda ändar. Låt verka i ca 1 timme. Öppna en rulle, duscha med en handdusch och torka av med en skrapa. Upprepa duschningen och torkningen så länge smutsigt vatten frigörs från mattan. Upprepa för den andra rullen. Upprepa hela behandlingen vid behov.

ikon för övriga tips

Andra tips

Det är enkelt och säkert att tvätta bilen i din trädgård med BioSwipe Car Wash. Car Wash är ett koncentrat som kan användas till manuell tvätt eller med högtryckstvätt.

Blöt först bilen. Dosera sedan Car Wash i en hink (ca 25 ml av koncentratet till 5 liter vatten) och tvätta bilen med en svamp. Avsluta med att rengöra fälgarna med en svamp indränkt i Car Wash. Spola sedan av bilen.

Bilens interiör är lätt att rengöra antingen med Swipe eller Multi Clean. Spraya Swipe/Multi Clean på instrumentbrädan och övrig interiör, använd en svag lösning till fönstren. Torka av med mikrofiberdukar. När ytorna är torra, behandla icke-glasytor (inga fönster eller speglar) med Swipe Magic. Resultatet är rent och snyggt och håller längre. Det har även sagts att damm inte fastnar så lätt på en yta som behandlats med Swipe Magic.